Νομικη Σχολη

Καθολική Επιτυχία των Αποφοίτων της Νομικής στη Δοκιμασία Επάρκειας για την άσκηση δικηγορίας σε Ελλάδα και Κύπρο

Οι απόφοιτοι της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις, που είχαν ζητήσει την εγγραφή τους στα Μητρώα Ασκουμένων Δικηγόρων των ελληνικών Δικηγορικών Συλλόγων και συμμετείχαν στις γραπτές εξετάσεις της Μόνιμης Επιτροπής Δοκιμασίας Επάρκειας τον Οκτώβριο 2017, σημείωσαν καθολική επιτυχία, 10 στους 11. Περισσότερα >>


H Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου ‘Νεάπολις’ είναι μια νεότευκτη σχετικά Σχολή, που άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 2012/2013.

1. Το ισχύον πρόγραμμα σπουδών είναι ενιαίο και έχει ως βάση του το κυπριακό και το ελληνικό δίκαιο. Στους αποφοίτους χορηγείται ενιαίο πτυχίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού δικαίου, καθώς και της κυπριακής και ελληνικής νομοθεσίας.

Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να εξετάζονται στο σύνολο των υποχρεωτικών μαθημάτων στην ύλη είτε του κυπριακού είτε του ελληνικού δικαίου. Το πρόγραμμα είναι συνεπώς απολύτως σύμφωνο με την υπ’ αριθμόν 1755/2017 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του προγράμματος είναι ότι ο φοιτητής εξοπλίζεται με γνώσεις συγκριτικού δικαίου και εξοικειώνεται με την ύλη και τη λογική των δύο μεγάλων οικογενειών του Δικαίου, του ηπειρωτικού και του αγγλο-σαξωνικού, του κυπριακού και του ελληνικού. Αυτό του δίνει την δυνατότητα να σταδιοδρομήσει ως νομικός σε χώρες με διαφορετικά δικαιικά συστήματα. Του επιτρέπει ακόμη να παρακολουθεί και να κατανοεί τις σύγχρονες τάσεις διεθνοποίησης του δικαίου και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αυξανόμενης διείσδυσης του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου στις έννομες τάξεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτό μαθήματα όπως το ευρωπαϊκό, το δημόσιο και το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο διδάσκονται από κοινού στους φοιτητές του κυπριακού και του ελληνικού δικαίου.

2. Πτυχία του παλαιού προγράμματος σπουδών έχουν ήδη αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ ως ακαδημαϊκά ισότιμα και αντίστοιχα πτυχίων νομικών σχολών της Ελλάδος και έχουν κριθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ως πτυχία αντίστοιχων επαγγελματικών προσόντων νομικών σχολών της Ελλάδος.

Εξάλλου, πτυχιούχοι της Σχολής μας δικηγορούν ήδη στα δικαστήρια της Κύπρου και γίνονται δεκτοί για άσκηση από το Νομικό Συμβούλιο της Κύπρου.

3. Τέλος, το ισχυρό χαρτί της Νομικής Σχολής είναι το επιστημονικό της προσωπικό. Είναι στελεχωμένη από νέους επιστήμονες, με λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με διδακτορικά διπλώματα και εμπειρία διδακτική, με επιστημονικές δημοσιεύσεις διεθνώς αναγνωρισμένες και με αγάπη για την έρευνα και τη διδασκαλία.

4. Τη Σχολή διευθύνει, ως Κοσμήτορας, ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αντώνης Μανιτάκης, που έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το βραβείο «εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας» (2007).

Οδηγος Σπουδων

Μήνυμα Κοσμήτορα Σχολής

«Φιλοδοξία μου είναι να γίνει η Νομική της Πάφου φυτώριο  κατάρτισης νομικών από νέους, κυρίως, ακαδημαϊκούς δασκάλους, επιστήμονες καταξιωμένους διεθνώς, με όρεξη για διδασκαλία και έρευνα και αγάπη για τη νομική επιστήμη.

Στόχος μας είναι να στηθεί μία Σχολή μεθοδικής και σύγχρονης νομικής παιδείας, η οποία θα χορηγεί πτυχία που θα πιστοποιούν σπουδές, τυπικά και ουσιαστικά, επαρκείς για την άσκηση νομικών επαγγελμάτων (π.χ. δικηγόρων, δικαστών ή συμβολαιογράφων, νομικών συμβούλων ή νομικών για τη στελέχωση επιχειρήσεων ή δημόσιων οργανισμών,  κ.ά.) σε Ελλάδα και Κύπρο ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αξιοποιώντας στο έπακρον σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας με την αξιοποίηση του διαδικτύου και την χρήση ηλεκτρονικών μέσων, επιδιώκουμε να μεταγγίσουμε στους σπουδαστές τις αναγκαίες γνώσεις εθνικού, συγκριτικού και ευρωπαϊκού δικαίου και να τους μυήσουμε στα μυστικά της νομικής σκέψης και στην τέχνη της ερμηνείας των νομικών κειμένων.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου, επικαιρο-ποιημένου προγράμματος σπουδών είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα στον φοιτητή να αποκτήσει γνώσεις  στις δύο μεγάλες οικογένειες του δικαίου, στο αγγλο-σαξωνικό και στο ηπειρωτικό δίκαιο,  και να μπορεί να σταδιοδρομήσει είτε ως δικηγόρος είτε ως νομικός σε χώρες με διαφορετικά νομικά συστήματα, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Τέλος, ο φοιτητής μπορεί να απολαύσει τις σπουδές του   διαμένοντας στην ήσυχη και όμορφη πόλη της Πάφου και να ζήσει την φοιτητική ζωή του σε μια οικεία και ζεστή για τον ίδιο πανεπιστημιακή κοινότητα.

Καθ. Αντώνης Μανιτάκης Κοσμήτωρ Σχολής Νομικών και Κοινωνικών ΕπιστημώνΚαθ. Αντώνης Μανιτάκης
Κοσμήτορας, επί τιμή, της Σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών

Δήλωση Αποστολής της Νομική Σχολής

Άξονας 1: Αριστεία στη διδασκαλία: Αποστολή της Νομικής Σχολής / Τμήματος Νομικής είναι να καταστεί φυτώριο κατάρτισης νομικών από ακαδημαϊκούς δασκάλους και επιστήμονες καταξιωμένους διεθνώς, αποτελώντας πρότυπο αριστείας, με έμφαση στην καινοτόμο και ανθρωποκεντρική διδασκαλία και έρευνα στον επιστημονικό χώρο που υπηρετεί. Η Σχολή φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει άρτια τους φοιτητές του στη νομική επιστήμη, ώστε να τους καταστήσει ικανούς να συνθέτουν ιδέες, να διατυπώνουν νομικούς συλλογισμού και να καλλιεργούν την νομική τους σκέψη και επιχειρηματολογία. Φροντίζει παράλληλα να τους μάθει να εργάζονται με δυναμισμό, ομαδικό πνεύμα και προσαρμοστικότητα στο μελλοντικό εργασιακό τους περιβάλλον. Στόχος είναι η Νομική Σχολή να καθιερωθεί ως κέντρο μεθοδικής και σύγχρονης νομικής παιδείας, το οποίο θα χορηγεί πτυχία που θα πιστοποιούν σπουδές, τυπικά και ουσιαστικά, επαρκείς για την άσκηση νομικών επαγγελμάτων (π.χ. δικηγόρων, δικαστών ή συμβολαιογράφων, νομικών συμβούλων ή νομικών για τη στελέχωση επιχειρήσεων ή δημόσιων οργανισμών, κ.ά.) σε Ελλάδα και Κύπρο ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Άξονας 2: Αριστεία στην έρευνα: Αποστολή της Νομικής Σχολής είναι να αποκτήσει και να εδραιώσει μια ισχυρή παρουσία και συμβολή στο διεθνή νομικό διάλογο και στο επιστημονικό γίγνεσθαι. Η Σχολή φιλοδοξεί να υποστηρίξει ενεργά τη διεξαγωγή έρευνας αιχμής και υψηλού επιπέδου σε όλους τους κλάδους της νομικής επιστήμης.

Άξονας 3: Εξωστρέφεια και συνεργασίες: Αποστολή της Νομικής Σχολής είναι να αναπτύξει και να εμπεδώσει επιστημονικές και ερευνητικές συνεργασίες με άλλα ιδρύματα και κέντρα ερευνητικής αριστείας και καινοτομίας. Η Σχολή στηρίζει επίσης συνεργασίες με την τοπική και διεθνή οικονομία, τον επιχειρηματικό κόσμο, τους κοινωνικούς φορείς και άλλους οργανισμούς για την προώθηση της καινοτομίας, της αειφορίας, της κοινωνικής συνοχής και της ποιότητας ζωής.

Τα Πτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα της Σχόλης Νομικής και Κοινωνικών Επιστημών είναι:

Σχολή Νομικής και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

Δομή Προγράμματος

Το πρόγραμμα καλύπτει τους κύριους τομείς της Ψυχολογίας και η δομή του περιλαμβάνει τα παρακάτω πέντε μέρη:

  • Μαθήματα Κορμού
  • Μαθήματα Γενικής Παιδείας
  • Μαθήματα Επιλογής
  • Διπλωματική Εργασία (προαιρετική)
  • Πρακτική Άσκηση

Οι απόφοιτοι του προγράμματός μας θα αποκτήσουν εις βάθος γνώση σε μια πληθώρα θεμάτων στην Ψυχολογία. Θα είναι επίσης σε θέση να εφαρμόσουν αυτές τις γνώσεις προς όφελος επιμέρους ατόμων και της κοινωνίας γενικότερα. Τέλος, θα αναπτύξουν τις απαραίτητες ικανότητες για να εργασθούν σε διάφορα επαγγελματικά πλαίσια, όπως η συμβουλευτική ή οι κοινωνικές υπηρεσίες, να εργασθούν με άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και να παρέχουν συμβουλές σε πρακτικά ζητήματα, όπως σε θέματα εργασιακού περιβάλλοντος.

Το Πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα Κορμού Επιπέδου Ι (εισαγωγής) και Επιπέδου ΙΙ (εμβάθυνσης) στους κύριους τομείς της Ψυχολογίας όπως η Γνωστική, Εξελικτική, Κλινική, Συμβουλευτική, Κοινωνική και Εκπαιδευτική Ψυχολογία. Περιλαμβάνει επίσης εξειδικευμένα μαθήματα σε Ψυχοπαθολογία Ενηλίκων, Ψυχοφαρμακολογία Ενηλίκων, Βιολογικές Βάσεις της Συμπεριφοράς, Μεθοδολογία Έρευνας και Στατιστική.

Ο σκοπός των μαθημάτων Γενικής Παιδείας είναι να διασφαλίσουν ότι κάθε απόφοιτος του Προγράμματος Ψυχολογίας αποκτά επιστημονική γνώση και δεξιότητες σε τομείς πέραν του επιλεγμένου τομέα σπουδής του, που αρμόζουν σε έναν απόφοιτο πανεπιστημίου (δεξιότητες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ακαδημαϊκό στυλ γραψίματος, ξένες γλώσσες, κλπ).

Οι φοιτητές/τριες πρέπει επίσης να συμπληρώσουν έναν απαραίτητο αριθμό από μαθήματα Επιλογής ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους (π.χ. Εισαγωγή στη Φιλοσοφία, Πολιτική Ψυχολογία, Δικανική Ψυχολογία, Κοινωνιολογία και Ανθρωπολογία, Αρχές Marketing κλπ) που προσφέρονται από το Πρόγραμμα Ψυχολογίας και άλλα προγράμματα του Πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας κατά τη διάρκεια του 7ου και 8ου εξαμήνου των σπουδών τους.

Διάρκεια Σπουδών

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 4 έτη (8 ακαδημαϊκά εξάμηνα). Τα μαθήματα διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα.

Κριτήρια εισδοχής

Οι υποψήφιοι για το Πρόγραμμα της Ψυχολογίας πρέπει να είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από αναγνωρισμένο εκπαιδευτήριο, και πρέπει να έχουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Το Πανεπιστήμιο χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους αξιολόγησης της ικανότητας στη χρήση της αγγλικής γλώσσας.

Προοπτικές Σταδιοδρομίας

Μετά την αποφοίτησή τους οι φοιτητές/τριες θα έχουν αποκτήσει μια εις βάθος κατανόηση των θεμελιωδών αρχών και θεωριών της Ψυχολογίας πάνω στο ευρύ φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Συνεπώς, θα έχουν μια σφαιρική εκπαίδευση και κατάρτιση, η οποία θα ενισχύσει τις μελλοντικές προοπτικές για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Ένα πτυχίο στην Ψυχολογία προσφέρει πολλές επαγγελματικές προοπτικές. Αρχικά, το Πτυχίο Ψυχολογίας παρέχει τις γνώσεις και τις πρακτικές δεξιότητες για το ξεκίνημα μιας σταδιοδρομίας σε θέσεις εργασίας που απαιτούν διορατικότητα και κατανόηση των αρχών συμπεριφοράς: τη διαφήμιση, τις δημόσιες σχέσεις, την έρευνα και ανάλυση αγοράς, την επικοινωνία, τους τομείς προαγωγής υγείας, καθώς και σε θέσεις συμβούλων σε θέματα διαχείρισης.

Για να εργαστείς ως επαγγελματίας Ψυχολόγος χρειάζεται να συνεχίσεις σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών σε εξειδικευμένους τομείς, όπως το MSc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, το οποίο προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για μεταπτυχιακές επαγγελματικές ή ακαδημαϊκές σπουδές στην Ψυχολογία που προσφέρονται από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της Κύπρου ή του εξωτερικού.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος, οι φοιτητές/τριες χρειάζεται να ανταποκριθούν σε όλες στις απαιτήσεις του Πτυχίου στην Ψυχολογία . Όλοι οι φοιτητές/τριες που είναι εγγεγραμμένοι στο Πρόγραμμα Ψυχολογίας πρέπει να συμπληρώσουν το ακόλουθο σύνολο μαθημάτων σε 8 εξάμηνα.

ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςECTS

Έτος: 1 Εξάμηνο : 1

  
ΨΥΧ100Εισαγωγή στην Ψυχολογία6
ΨΥΧ101Εξελικτική Ψυχολογία I6
ΨΥΧ104Εκπαιδευτική Ψυχολογία6
ΠΕΠΣ101Συγγραφή Ακαδημαϊκού Δοκιμίου, Δεξιότητες Επικοινωνίας & Ξένη Γλώσσα I (ΓΠ)3
ΠΕΠΣ101Πληροφορική (ΓΠ)3
ΓΕΕΔ104Κοινωνιολογία & Ανθρωπολογία (ΓΠ)6
  30

Έτος: 1 Εξάμηνο : 2

  
ΨΥΧ102Κοινωνική Ψυχολογία Ι6
ΨΥΧ203Θεωρίες Προσωπικότητας6
ΨΥΧ109Σχολική Ψυχολογία6
BUSN200Αρχές Μάρκετινγκ (ΓΠ)6
ΠΕΠΣ104Συγγραφή Ακαδημαϊκού Δοκιμίου, Δεξιότητες Επικοινωνίας & Ξένη Γλώσσα IΙ (ΓΠ)3
ΓΕΕΔ102Εισαγωγή στη Φιλοσοφία (ΓΠ)3
  30

Έτος: 2 Εξάμηνο : 3

  
ΨΥΧ105Συμβουλευτική Ψυχολογία I6
ΨΥΧ107Ερευνητικές Μέθοδοι στην Ψυχολογία6
ΨΥΧ201Εξελικτική Ψυχολογία II6
ΨΥΧ208Μαθησιακές Δυσκολίες & Ειδική Εκπαίδευση6
 Μάθημα Επιλογής Χειμερινού Εξαμήνου6
  30

Έτος: 2 Εξάμηνο : 4

  
ΨΥΧ106Κλινική Ψυχολογία I6
ΨΥΧ108Γνωστική Ψυχολογία Ι6
ΨΥΧ202Κοινωνική Ψυχολογία ΙΙ6
ΨΥΧ207Εξελικτική Ψυχοπαθολογία6
 Μάθημα Επιλογής Εαρινού Εξαμήνου6
  30

Έτος: 3 Εξάμηνο : 5

  
ΨΥΧ205Συμβουλευτική Ψυχολογία ΙΙ6
ΨΥΧ302Βιομηχανική & Οργανωσιακή Ψυχολογία6
ΨΥΧ303Ψυχολογικές Μετρήσεις6
ΨΥΧ408Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ6
 Μάθημα Επιλογής Χειμερινού Εξαμήνου6
  30

Έτος: 3 Εξάμηνο : 6

  
ΨΥΧ206Κλινική Ψυχολογία ΙΙ6
ΨΥΧ209Δικανική Ψυχολογία6
ΨΥΧ305Βιολογικές Βάσεις της Συμπεριφοράς6
ΨΥΧ306Στατιστική στις Επιστήμες της Συμπεριφοράς Ι6
ΨΥΧ210Θέματα Διαφορετικότητας και Πολυπολιτισμικότητας6
  30

Έτος: 4 Εξάμηνο : 7

  
ΨΥΧ307Εμπειρία Ψυχολογικής Έρευνας Ι5
ΨΥΧ403Ψυχολογία της Γλώσσας6
ΨΥΧ404Πρακτική Άσκηση7
ΨΥΧ411Στατιστική στις Επιστήμες της Συμπεριφοράς ΙΙ6
ΨΥΧ402Ψυχολογία της Υγείας / ή Πτυχιακή6
  30

Έτος: 4 Εξάμηνο : 8

  
ΨΥΧ406Νευροψυχολογία6
ΨΥΧ409Ψυχολογία της Ανάγνωσης6
ΨΥΧ410Ψυχολοπαθολογία Ενηλίκων7
ΨΥΧ412Εμπειρία Ψυχολογικής Έρευνας ΙΙ5
ΨΥΧ407Ψυχολογία της Σεξουαλικότητας / ή Πτυχιακή6
  30
  240

 

Μαθήματα Επιλογής *

BUSN302

Συμπεριφορά Καταναλωτή

6

AIK01

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

6

NOM262

Εγκληματολογία

6

AIK25

Άνθρωπος και μηχανή

6

ΨΥΧ310

Αθλητική Ψυχολογία

6

BUSN100

Εισαγωγή στις Επιχειρήσεις

6

 

* Τα προσφερόμενα μαθήματα επιλογής ενδέχεται να αλλάζουν από έτος σε έτος. Οι φοιτητές λαμβάνουν κατάλογο με τα προσφερόμενα μαθήματα από τα οποία μπορούν να επιλέξουν στην αρχή κάθε εξαμήνου.

 
ΑΙΤΗΣΗ