Νομικη Σχολη

Καθολική Επιτυχία των Αποφοίτων της Νομικής στη Δοκιμασία Επάρκειας για την άσκηση δικηγορίας σε Ελλάδα και Κύπρο

Οι απόφοιτοι της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις, που είχαν ζητήσει την εγγραφή τους στα Μητρώα Ασκουμένων Δικηγόρων των ελληνικών Δικηγορικών Συλλόγων και συμμετείχαν στις γραπτές εξετάσεις της Μόνιμης Επιτροπής Δοκιμασίας Επάρκειας τον Οκτώβριο 2017, σημείωσαν καθολική επιτυχία, 10 στους 11. Περισσότερα >>


H Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου ‘Νεάπολις’ είναι μια νεότευκτη σχετικά Σχολή, που άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 2012/2013.

1. Το ισχύον πρόγραμμα σπουδών είναι ενιαίο και έχει ως βάση του το κυπριακό και το ελληνικό δίκαιο. Στους αποφοίτους χορηγείται ενιαίο πτυχίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού δικαίου, καθώς και της κυπριακής και ελληνικής νομοθεσίας.

Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να εξετάζονται στο σύνολο των υποχρεωτικών μαθημάτων στην ύλη είτε του κυπριακού είτε του ελληνικού δικαίου. Το πρόγραμμα είναι συνεπώς απολύτως σύμφωνο με την υπ’ αριθμόν 1755/2017 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του προγράμματος είναι ότι ο φοιτητής εξοπλίζεται με γνώσεις συγκριτικού δικαίου και εξοικειώνεται με την ύλη και τη λογική των δύο μεγάλων οικογενειών του Δικαίου, του ηπειρωτικού και του αγγλο-σαξωνικού, του κυπριακού και του ελληνικού. Αυτό του δίνει την δυνατότητα να σταδιοδρομήσει ως νομικός σε χώρες με διαφορετικά δικαιικά συστήματα. Του επιτρέπει ακόμη να παρακολουθεί και να κατανοεί τις σύγχρονες τάσεις διεθνοποίησης του δικαίου και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αυξανόμενης διείσδυσης του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου στις έννομες τάξεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτό μαθήματα όπως το ευρωπαϊκό, το δημόσιο και το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο διδάσκονται από κοινού στους φοιτητές του κυπριακού και του ελληνικού δικαίου.

2. Πτυχία του παλαιού προγράμματος σπουδών έχουν ήδη αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ ως ακαδημαϊκά ισότιμα και αντίστοιχα πτυχίων νομικών σχολών της Ελλάδος και έχουν κριθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ως πτυχία αντίστοιχων επαγγελματικών προσόντων νομικών σχολών της Ελλάδος.

Εξάλλου, πτυχιούχοι της Σχολής μας δικηγορούν ήδη στα δικαστήρια της Κύπρου και γίνονται δεκτοί για άσκηση από το Νομικό Συμβούλιο της Κύπρου.

3. Τέλος, το ισχυρό χαρτί της Νομικής Σχολής είναι το επιστημονικό της προσωπικό. Είναι στελεχωμένη από νέους επιστήμονες, με λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με διδακτορικά διπλώματα και εμπειρία διδακτική, με επιστημονικές δημοσιεύσεις διεθνώς αναγνωρισμένες και με αγάπη για την έρευνα και τη διδασκαλία.

4. Τη Σχολή διευθύνει, ως Κοσμήτορας, ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αντώνης Μανιτάκης, που έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το βραβείο «εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας» (2007).

Οδηγος Σπουδων

Μήνυμα Κοσμήτορα Σχολής

«Φιλοδοξία μου είναι να γίνει η Νομική της Πάφου φυτώριο  κατάρτισης νομικών από νέους, κυρίως, ακαδημαϊκούς δασκάλους, επιστήμονες καταξιωμένους διεθνώς, με όρεξη για διδασκαλία και έρευνα και αγάπη για τη νομική επιστήμη.

Στόχος μας είναι να στηθεί μία Σχολή μεθοδικής και σύγχρονης νομικής παιδείας, η οποία θα χορηγεί πτυχία που θα πιστοποιούν σπουδές, τυπικά και ουσιαστικά, επαρκείς για την άσκηση νομικών επαγγελμάτων (π.χ. δικηγόρων, δικαστών ή συμβολαιογράφων, νομικών συμβούλων ή νομικών για τη στελέχωση επιχειρήσεων ή δημόσιων οργανισμών,  κ.ά.) σε Ελλάδα και Κύπρο ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αξιοποιώντας στο έπακρον σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας με την αξιοποίηση του διαδικτύου και την χρήση ηλεκτρονικών μέσων, επιδιώκουμε να μεταγγίσουμε στους σπουδαστές τις αναγκαίες γνώσεις εθνικού, συγκριτικού και ευρωπαϊκού δικαίου και να τους μυήσουμε στα μυστικά της νομικής σκέψης και στην τέχνη της ερμηνείας των νομικών κειμένων.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου, επικαιρο-ποιημένου προγράμματος σπουδών είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα στον φοιτητή να αποκτήσει γνώσεις  στις δύο μεγάλες οικογένειες του δικαίου, στο αγγλο-σαξωνικό και στο ηπειρωτικό δίκαιο,  και να μπορεί να σταδιοδρομήσει είτε ως δικηγόρος είτε ως νομικός σε χώρες με διαφορετικά νομικά συστήματα, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Τέλος, ο φοιτητής μπορεί να απολαύσει τις σπουδές του   διαμένοντας στην ήσυχη και όμορφη πόλη της Πάφου και να ζήσει την φοιτητική ζωή του σε μια οικεία και ζεστή για τον ίδιο πανεπιστημιακή κοινότητα.

Καθ. Αντώνης Μανιτάκης Κοσμήτωρ Σχολής Νομικών και Κοινωνικών ΕπιστημώνΚαθ. Αντώνης Μανιτάκης
Κοσμήτορας, επί τιμή, της Σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών

Δήλωση Αποστολής της Νομική Σχολής

Άξονας 1: Αριστεία στη διδασκαλία: Αποστολή της Νομικής Σχολής / Τμήματος Νομικής είναι να καταστεί φυτώριο κατάρτισης νομικών από ακαδημαϊκούς δασκάλους και επιστήμονες καταξιωμένους διεθνώς, αποτελώντας πρότυπο αριστείας, με έμφαση στην καινοτόμο και ανθρωποκεντρική διδασκαλία και έρευνα στον επιστημονικό χώρο που υπηρετεί. Η Σχολή φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει άρτια τους φοιτητές του στη νομική επιστήμη, ώστε να τους καταστήσει ικανούς να συνθέτουν ιδέες, να διατυπώνουν νομικούς συλλογισμού και να καλλιεργούν την νομική τους σκέψη και επιχειρηματολογία. Φροντίζει παράλληλα να τους μάθει να εργάζονται με δυναμισμό, ομαδικό πνεύμα και προσαρμοστικότητα στο μελλοντικό εργασιακό τους περιβάλλον. Στόχος είναι η Νομική Σχολή να καθιερωθεί ως κέντρο μεθοδικής και σύγχρονης νομικής παιδείας, το οποίο θα χορηγεί πτυχία που θα πιστοποιούν σπουδές, τυπικά και ουσιαστικά, επαρκείς για την άσκηση νομικών επαγγελμάτων (π.χ. δικηγόρων, δικαστών ή συμβολαιογράφων, νομικών συμβούλων ή νομικών για τη στελέχωση επιχειρήσεων ή δημόσιων οργανισμών, κ.ά.) σε Ελλάδα και Κύπρο ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Άξονας 2: Αριστεία στην έρευνα: Αποστολή της Νομικής Σχολής είναι να αποκτήσει και να εδραιώσει μια ισχυρή παρουσία και συμβολή στο διεθνή νομικό διάλογο και στο επιστημονικό γίγνεσθαι. Η Σχολή φιλοδοξεί να υποστηρίξει ενεργά τη διεξαγωγή έρευνας αιχμής και υψηλού επιπέδου σε όλους τους κλάδους της νομικής επιστήμης.

Άξονας 3: Εξωστρέφεια και συνεργασίες: Αποστολή της Νομικής Σχολής είναι να αναπτύξει και να εμπεδώσει επιστημονικές και ερευνητικές συνεργασίες με άλλα ιδρύματα και κέντρα ερευνητικής αριστείας και καινοτομίας. Η Σχολή στηρίζει επίσης συνεργασίες με την τοπική και διεθνή οικονομία, τον επιχειρηματικό κόσμο, τους κοινωνικούς φορείς και άλλους οργανισμούς για την προώθηση της καινοτομίας, της αειφορίας, της κοινωνικής συνοχής και της ποιότητας ζωής.

Τα Πτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα της Σχόλης Νομικής και Κοινωνικών Επιστημών είναι:

Σχολή Νομικής και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

(ακαδημαϊκό έτος 2015/2016 και εξής)

Το ενιαίο πρόγραμμα νομικών σπουδών περιλαμβάνει 26 υποχρεωτικά μαθήματα, 1 μάθημα υποχρεωτικής επιλογής και 16 μαθήματα επιλογής. Κάθε υποχρεωτικό μάθημα αντιστοιχεί σε 6 πιστωτικές μονάδες, εκτός από πέντε μαθήματα, που αντιστοιχούν σε 5 πιστωτικές μονάδες. Τα πρακτικά θέματα δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αντιστοιχούν σε 6 πιστωτικές μονάδες. Παράλληλα όμως με τις παραδόσεις οι φοιτητές των δύο αυτών μαθημάτων έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δίκες, να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς εικονικής δίκης, σε επιπλέον σεμινάρια κ.λπ. και να πιστωθούν επιπλέον 2 πιστωτικές μονάδες. Κάθε μάθημα υποχρεωτικής επιλογής και κάθε μάθημα επιλογής αντιστοιχεί σε 5 πιστωτικές μονάδες. Η διδασκαλία των μαθημάτων διαρκεί 13 εβδομάδες το εξάμηνο και καλύπτει συνολικά 39 ώρες διδασκαλίας. Προκειμένου να διευκολυνθεί η επαγγελματική αναγνώριση του πτυχίου τους στην Ελλάδα, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν 18 από τα 26 υποχρεωτικά μαθήματα με εναλλακτική διδακτέα ύλη το ελληνικό δίκαιο. Οι φοιτητές υποχρεούνται να συμπληρώσουν τουλάχιστον 240 πιστωτικές μονάδες προκειμένου να αποφοιτήσουν, όπως προκύπτει από τον ακόλουθο πίνακα:

ΕΜΒΛΗΜΑ ΜΑΣ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Είδος μαθημάτωνΑριθμός μαθημάτωνΠιστωτικές μονάδες μαθημάτωνΠιστωτικές μονάδες συνολικά
Υποχρεωτικά μαθήματα265*5+19*6+2*8155
Μάθημα υποχρεωτικής επιλογής11*5=55
Μαθήματα επιλογής1616*5= 8080
   240

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Το αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων ανά ακαδημαϊκό έτος έχει ως εξής:

ΜΑΘΗΜΑΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Α΄ ΕΤΟΣ: Υποχρεωτικά Μαθήματα 
ΝΟΜ105 Εισαγωγή στην Επιστήμη του Δικαίου5
ΝΟΜ113/107 Συνταγματικό Δίκαιο6
ΝΟΜ117 Περί Δικαστηρίων/Δικηγόρων/Δεοντολογία5
ΝΟΜ129 Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο6
ΝΟΜ121/119 Γενικό Ποινικό Δίκαιο6
ΝΟΜ125/123 Γενικό Διοικητικό Δίκαιο6
ΝΟΜ115 Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου6
Α΄ ΕΤΟΣ: Μαθήματα επιλογής (επιλέγονται 4 στο έτος)4×5
ΝΟΜ118 Πολιτειολογία 
ΝΟΜ130 Η Κύπρος στον 19ο και 20ό αιώνα 
ΝΟΜ150 Ιστορία του Δικαίου 
ΝΟΜ152 Ελληνική Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία 
ΝΟΜ154 Φιλοσοφία του Δικαίου 
ΝΟΜ156 Γενική Κοινωνιολογία 
ΝΟΜ158 Πολιτική Οικονομία 
ΝΟΜ160 Πολιτική Επιστήμη 
ΝΟΜ162 Διεθνείς Οργανισμοί – Διεθνείς Σχέσεις 
ΝΟΜ166 Αγγλική Νομική Ορολογία 
Σύνολο πιστωτικών μονάδων α΄ έτους60
  
Β΄ ΕΤΟΣΥποχρεωτικά Μαθήματα 
ΝΟΜ211/213 Δίκαιο Συμβάσεων – Γενικό Ενοχικό Δίκαιο6
ΝΟΜ215/217 Δίκαιο Ακίνητης Ιδιοκτησίας – Εμπράγματο Δίκαιο6
ΝΟΜ219/221 Ειδικό Ποινικό Δίκαιο5
ΝΟΜ127 Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων5
ΝΟΜ227 Δίκαιο Ευρωπαϊκής Ένωσης Ι6
ΝΟΜ229/231 Εμπορικό Δίκαιο6
ΝΟΜ233/235 Δίκαιο Εμπορικών Εταιρειών Ι6
Β΄ ΕΤΟΣ: Μαθήματα επιλογής (επιλέγονται 4 στο έτος)4×5
ΝΟΜ200 Μάθημα γενικής παιδείας ελεύθερης επιλογής 
ΝΟΜ218 Δημόσια Διοίκηση 
ΝΟΜ250 Συγκριτικό Δίκαιο 
ΝΟΜ258 Ανακριτική 
ΝΟΜ260 Ποινική καταστολή – Σωφρονιστική 
ΝΟΜ262 Εγκληματολογία 
Σύνολο πιστωτικών μονάδων β΄ έτους60
  
Γ΄ ΕΤΟΣ: Υποχρεωτικά μαθήματα 
ΝΟΜ223/225 Διοικητική Δικονομία6
ΝΟΜ327/329 Ποινική Δικονομία6
ΝΟΜ311/313 Δίκαιο Αδικοπραξιών – Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο6
ΝΟΜ315/317 Οικογενειακό Δίκαιο5
ΝΟΜ319/321 Κληρονομικό Δίκαιο6
ΝΟΜ323/325 Πολιτική Δικονομία Ι6
Μάθημα υποχρεωτικής επιλογής (Συνταγματικές Ελευθερίες ή Δίκαιο Εμπορικών Εταιριών ΙΙ)5
Γ΄ ΕΤΟΣ: Μαθήματα επιλογής (επιλέγονται 4 στο έτος)4×5
ΝΟΜ350 Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας 
ΝΟΜ354 Δίκαιο Προστασίας του Περιβάλλοντος 
ΝΟΜ355  Δίκαιο Πολεοδομίας και Πολιτιστικής Κληρονομίας 
ΝΟΜ356 Δίκαιο Προστασίας Καταναλωτή 
ΝΟΜ358 Δίκαιο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και Πληροφορικής 
ΝΟΜ364 Δίκαιο Μετανάστευσης και Ασύλου 
ΝΟΜ366 Τραπεζικό Δίκαιο 
ΝΟΜ368 Ναυτικό Δίκαιο 
ΝΟΜ372 Αεροπορικό Δίκαιο 
ΝΟΜ378 Διεθνές Ποινικό Δίκαιο 
ΝΟΜ380 Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο 
Σύνολο πιστωτικών μονάδων γ΄ έτους60
  
Δ΄ ΕΤΟΣ: Υποχρεωτικά μαθήματα 
ΝΟΜ423/425 Δίκαιο Απόδειξης – Πολιτική Δικονομία ΙΙ6
ΝΟΜ251 Συγκριτικό Ευρωπαϊκό Δίκαιο6
ΝΟΜ417/460 Φορολογικό Δίκαιο6
ΝΟΜ411/413 Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο6
ΝΟΜ436/438 Πρακτικά Θέματα Δημοσίου Δικαίου6+2
ΝΟΜ465/469 Πρακτικά Θέματα Ιδιωτικού Δικαίου6+2
Δ΄ ΕΤΟΣ: Μαθήματα επιλογής (επιλέγονται 4 στο έτος)4×5
ΝΟΜ415 Δίκαιο Αξιογράφων – Ασφαλιστικό Δίκαιο 
ΝΟΜ427 Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης II 
ΝΟΜ450 Δίκαιο Ανταγωνισμού 
ΝΟΜ452 Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλειας 
ΝΟΜ454 Δίκαιο Εμπιστευμάτων 
ΝΟΜ456 Πτωχευτικό Δίκαιο 
ΝΟΜ462 Ιατρικό Δίκαιο 
ΝΟΜ466 Ειδικό Διοικητικό Δίκαιο 
ΝΟΜ467 Τουριστικό Δίκαιο 
ΝΟΜ470 Δίκαιο Ενέργειας 
ΝΟΜ472 Πρακτικά Θέματα Εμπορικού Δικαίου 
ΝΟΜ474 Πρακτικά Θέματα Ποινικού Δικαίου 
Σύνολο πιστωτικών μονάδων δ΄ έτους60

 

Πτυχίο στη Νομική (LLB)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Το αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων ανά ακαδημαϊκό έτος έχει ως εξής: Αναλυτικό Πρόγραμμα 2017/18 Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών Νομικής (2015-2016) Πρόγραμμα Σπουδών Νομικής (2014-2015 για τους φοιτητές που είχαν εγγραφεί να φοιτήσουν από το 2012/13 και μετά, πριν από τις 22/06/2015)

 
ΑΙΤΗΣΗ