ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Σκοπός του Μεταπτυχιακού στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διακυβέρνηση είναι να παρέχει ένα πρόγραμμα εξειδικευμένων σπουδών σε όλους όσοι φιλοδοξούν να γίνουν αποτελεσματικοί ηγέτες στις ευρωπαϊκές υποθέσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Το Μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διακυβέρνηση σπουδών έχει σχεδιαστεί για να διερευνήσει τα κύρια στοιχεία των πολιτικών της ΕΕ και να προετοιμάσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές να ανταποκριθούν στις πολύ υψηλές απαιτήσεις στη διπλωματία, στους διεθνείς οργανισμούς, στις διεθνείς σχέσεις και την ευρωπαϊκή πολιτική. Το βασικό πρόγραμμα δίνει έμφαση τόσο τις δεξιότητες όσο και τις γνώσεις που απαιτούνται για την αποτελεσματική διαχείριση των υποθέσεων της ΕΕ και την εξειδικευμένη κατανόηση των διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών ιδιαιτεροτήτων μέσα στις οποίες η πολιτική αναπτύσσεται και τα καθήκοντα καθορίζονται και αξιολογούνται.

Το Μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διακυβέρνηση παρέχει σύγχρονες γνώσεις σε μια σειρά από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους που συνθέτουν το πεδίο των Ευρωπαϊκών Σπουδών, όπως για παράδειγμα ο κλάδος των επιχειρήσεων, της οικονομίας, της πολιτικής και του δικαίου. Επιπλέον, το πρόγραμμα παρέχει στους φοιτητές τις αναλυτικές και ηγετικές ικανότητες, ενισχύει την ικανότητα λήψης αποφάσεων και προωθεί την οργανωτική ευημερία στο πλαίσιο ενός συνεχόμενα μεταβαλλόμενου και ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος.

Η βασική φιλοσοφία του Μεταπτυχιακού στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διακυβέρνηση είναι η εμπειρική προσέγγιση στη μελέτη των Ευρωπαϊκών Πολιτικών, όπου οι νεοαποκτηθείσες γνώσεις και οι δεξιότητες των φοιτητών αναμειγνύονται με την επαγγελματική τους εμπειρία και εφαρμόζονται σε πραγματικές περιπτώσεις πραγματικής ζωής.

Αυτή η προσέγγιση διευρύνει και εμβαθύνει την κατανόηση, από την πλευρά του φοιτητή, των διασυνοριακών θεμάτων και διαδικασιών της πολιτικής, ενισχύει τις δεξιότητες της έρευνας, της ανάλυσης, της σύνθεσης και της δημιουργικότητας και ενθαρρύνει την καινοτομία και την συνειδητοποίηση του ρόλου των ανταγωνιστικών διεθνών παραγόντων. Τέλος, αναπτύσσει την ευαισθητοποίηση των κοινωνικών, πολιτιστικών, και παγκόσμιων ζητημάτων που επηρεάζουν τις αποφάσεις πολιτικής.

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Το Μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διακυβέρνηση προσφέρεται στην ελληνική/ αγγλική γλώσσα. Η προτεινόμενη βιβλιογραφία είναι στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΔΟΧΗΣ

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά περιλαμβάνουν:

  • Επίσημα αναγνωρισμένα πιστοποιητικά ακαδημαϊκών τίτλων πανεπιστημιακού επιπέδου (πτυχίο κλπ.).
  • Η ικανοποιητική γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι απαραίτητη. Η ελάχιστη απαίτηση είναι η κατοχή πιστοποιητικού Αγγλικής Γλώσσας Β1 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες ή ενός αντίστοιχου επιπέδου.
    • Με απόφαση του Διευθυντή του Μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διακυβέρνηση μπορούν να διενεργηθούν ειδικές εξετάσεις ή οποιαδήποτε άλλη δοκιμασία για όσους υποψήφιους δεν έχουν το βαθμό του προαναφερθέντος επιπέδου, ώστε να επαληθευτεί η ικανότητά τους να ανταποκριθούν στα πρότυπα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος.
  • Πιστοποιητικά Αγγλικής Γλώσσας και ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία.
    • Μετά την εισαγωγή, με την απόφαση του Διευθυντή του Μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διακυβέρνηση οι φοιτητές είναι πιθανό να συμμετάσχουν σε πρόσθετα μαθήματα αγγλικής γλώσσας προκειμένου να βελτιώσουν την ικανότητά τους να γράψουν τις εργασίες τους, τις γραπτές εργασίες και τη διατριβή.
  • Δήλωση προσωπικού ενδιαφέροντος.
  • Δύο συστατικές επιστολές τουλάχιστον μία από τις οποίες πρέπει να είναι ακαδημαϊκού χαρακτήρα.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η διδακτική μεθοδολογία του Μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διακυβέρνηση περιλαμβάνει συνδυασμό διαλέξεων, σεμιναρίων, εξετάσεων, projects, παρουσιάσεων, αναθέσεων εργασιών, μελέτης περιπτώσεων (case studies) και ανεξάρτητης έρευνας. Επιπλέον, το Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια ακαδημαϊκή εμπειρία πέρα ​​από εκείνη της παραδοσιακής τάξης, όπου η ροή πληροφοριών είναι κυρίως από τον εκπαιδευτή στον μαθητή. Στόχος του Προγράμματος είναι να επιτρέψει σε κάθε συμμετέχοντα να συμβάλει στην εκπαίδευση ολόκληρης της τάξης μέσω της ενεργού συμμετοχής στη μαθησιακή διαδικασία. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν την ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση του Προγράμματος.

Κάθε μάθημα αξιολογείται με την ολοκλήρωση μίας ενδιάμεσης αξιολόγησης που αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα σπουδών και στους οδηγούς σπουδών (εργασίες, κριτικές βιβλιογραφίας, άρθρο για το φοιτητικό περιοδικό του πανεπιστημίου κλπ.) κατά τη διάρκεια του εξαμήνου και τελικές εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου. Σε περίπτωση που ένας φοιτητής δεν παρακολουθήσει την εξέταση, ή δεν έχει παρακαθίσει στις εξετάσεις χειμερινού ή εαρινού εξαμήνου, δικαιούται να επανεξεταστεί.

Η Ενδιάμεση Αξιολόγηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με επιπλέον γραπτές εξετάσεις. Η ενδιάμεση αξιολόγηση μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, όπως περιγράφηκαν προηγουμένως, όπως τα δοκίμια, ερευνητικά άρθρα, παρουσιάσεις, βιβλιογραφικές κριτικές, βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις κλπ. κατά τη διάρκεια του εξαμήνου και αντιστοιχούν στο 40% του τελικού βαθμού, ενώ η τελική εξέταση αντιστοιχεί στο 60% του τελικού βαθμού. Για να μπορέσει ο φοιτητής να ολοκληρώσει επιτυχώς ένα μάθημα, πρέπει να λάβει τόσο την τελική βαθμολογία όσο και την ενδιάμεση αξιολόγηση ένα βαθμό τουλάχιστον 50%. Η διάδραση και η διαμορφωτική αξιολόγηση συνιστούν μέρος της μεθοδολογίας εκμάθησης και διδασκαλίας.

Στο τρίτο εξάμηνο οι φοιτητές ολοκληρώνουν τη μεταπτυχιακή τους διατριβή που αντιστοιχεί σε 30 ECTS. Η διάρκεια της εργασίας εξαρτάται από τον τύπο. Στην περίπτωση μιας βιβλιογραφικής εργασίας, δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 12.000 λέξεις και πάνω από 15.000 λέξεις. Δεν περιλαμβάνονται η βιβλιογραφία, τα παραρτήματα και η περίληψη. Μετά την υποβολή, ο επιβλέπων υποβάλλει γραπτή και αιτιολογημένη έκθεση στα μέλη της επιτροπής. Η υποστήριξη για τη διατριβή γίνεται δημοσίως ή μέσω ηλεκτρονικής τηλεδιάσκεψης ενώπιον τριμελούς επιτροπής.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

  • Το διεθνές κύρος και η αναγνώριση του Πανεπιστημίου Νεάπολις της Πάφου.
  • Το καταξιωμένο ακαδημαϊκό προσωπικό.
  • Οι διεθνείς συνεργασίες του Πανεπιστημίου και η διασύνδεσή του με φορείς της αγοράς.
  • Ο προσανατολισμός του Μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διακυβέρνηση στην απόκτηση εφοδίων για την αντιμετώπιση των απειλών και την αξιοποίηση των ευκαιριών που εμφανίζονται λόγω της οικονομικής κρίσης.
  • Yψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του διδακτικού προσωπικού
  • Ανταγωνιστικά δίδακτρα.

Πολιτική Πανεπιστημίου

Το Πανεπιστήμιο διατηρεί το δικαίωμα να προσδιορίζει τα προσφερόμενα μαθήματα επιλογής ανά ακαδημαϊκό έτος.

 

Διάρκεια

1,5 ακαδημαϊκό έτος (3 ακαδημαϊκά εξάμηνα, 90 ECTS)

Οι φοιτητές, βάσει των σχετικών ανακοινώσεων του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, δύνανται να ολοκληρώσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές σε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα (12 μήνες) εφόσον αρχίσουν την εκπόνηση της διπλωματικής τους διατριβής από το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο των σπουδών τους, συμπεριλαμβανομένης της θερινής περιόδου. Σε αυτή την περίπτωση, η ολοκλήρωση της διπλωματικής διατριβής δύναται να επεκταθεί μετά τη θερινή περίοδο, για έναν ή δύο μήνες. Σε κάθε περίπτωση, τα ECTS παραμένουν συνολικά 90.

Δομή

Η διάρκεια των σπουδών είναι τρία εξάμηνα (18 μήνες). Εγγραφές στο Μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διακυβέρνηση πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο και τον Φεβρουάριο/Μάρτιο κάθε ακαδημαϊκού έτους. Κάθε μάθημα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο. Όλοι οι φοιτητές οι οποίοι εγγράφονται στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα είτε στο χειμερινό εξάμηνο είτε το εαρινό εξάμηνο μπορούν να επιλέγουν τα μαθήματα, τα οποία προσφέρονται στα οικεία εξάμηνα.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι φοιτητές χρειάζεται να συγκεντρώσουν συνολικά 90 Πιστωτικές Μονάδες (ECTS). Οι φοιτητές, βάσει των σχετικών ανακοινώσεων του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, δύνανται να ολοκληρώσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές σε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα (12 μήνες) εφόσον αρχίσουν την εκπόνηση της διπλωματικής τους διατριβής από το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο των σπουδών τους, συμπεριλαμβανομένης της θερινής περιόδου. Σε αυτή την περίπτωση, η ολοκλήρωση της διπλωματικής διατριβής δύναται να επεκταθεί μετά τη θερινή περίοδο, για έναν ή δύο μήνες. Σε κάθε περίπτωση, τα ECTS παραμένουν συνολικά 90.

Στο πρώτο εξάμηνο οι φοιτητές υποχρεούνται να επιλέξουν ένα υποχρεωτικό μάθημα METH600 και 3 από τα 9 μαθήματα επιλογής. Στο δεύτερο εξάμηνο οι φοιτητές υποχρεούνται να επιλέξουν 4 από τα υπόλοιπα 6 μαθήματα επιλογής. Στο τρίτο εξάμηνο, οι μαθητές προετοιμάζουν τη διατριβή τους (βλ. Τμήμα 5). Κάθε ένα από τα μαθήματα αντιστοιχεί σε 7.5 Credits (ECTS). Οι πιστωτικές μονάδες για κάθε μάθημα κατανέμονται ως εξής: 2 για τη φοίτηση και συμμετοχή στα μαθήματα, 2 για την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης αξιολόγησης κατά τη διάρκεια του εξαμήνου και 3,5 για την τελική εξέταση. Η σειρά των προσφερόμενων μαθημάτων ανά εξάμηνο προσδιορίζεται από το Πανεπιστήμιο στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.

Για να αποκτήσουν το μεταπτυχιακό δίπλωμα, οι σπουδαστές είναι επίσης υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν την μεταπτυχιακή τους διατριβή. Η ερευνητική πρόταση υποβάλλεται από τον φοιτητή, ο οποίος μπορεί να ζητήσει από έναν από τους καθηγητές ως επιβλέποντα. Η διπλωματική εργασία μπορεί να υποβληθεί έως και ένα ακαδημαϊκό έτος μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερου εξαμήνου σπουδών. Η διπλωματική εργασία πρέπει να είναι σχετική με το περιεχόμενο των σπουδών του μεταπτυχιακού φοιτητή και να είναι πρωτότυπη.

Οι φοιτητές μπορούν να γράψουν τις μεταπτυχιακές διατριβές και τις ενδιάμεσες εργασίες στα αγγλικά ανεξάρτητα από τη γλώσσα του Μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διακυβέρνηση.

Εξάμηνο : 1&2

– Στο πρώτο εξάμηνο οι φοιτητές επιλέγουν ένα υποχρεωτικό και τρία από τα εννέα μαθήματα επιλογής.
– Στο δεύτερο εξάμηνο επιλέγουν τέσσερα από τα υπόλοιπα έξι μαθήματα επιλογής.
– Η σειρά των προσφερόμενων μαθημάτων ανά εξάμηνο προσδιορίζεται από το Πανεπιστήμιο στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.

METH600Σχεδιασμός Έρευνας και Εμπειρικές Μέθοδοι στις Κοινωνικές ΕπιστήμεςΥποχρεωτικό7.5
HIST610Ιστορία της Ευρωπαϊκής ΕνοποίησηςΕπιλογής7.5
MPA585Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και ΔιαπραγματεύσειςΕπιλογής7.5
MEP400Θεωρητικές Προσεγγίσεις της Ευρωπαϊκής ΟλοκλήρωσηςΕπιλογής7.5
MEP300Ευρωπαϊκή Πολιτική ΟικονομίαΕπιλογής7.5
MEP500Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα στην Ευρωπαϊκή ΈνωσηΕπιλογής7.5
MEP600Ευρωπαϊκό Τραπεζικό ΣύστημαΕπιλογής7.5
MEP700Ειδικά Θέματα Αστυνομικής και Δικαστικής Συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή ΈνωσηΕπιλογής7.5
IRSS621Σύγχρονα Θέματα Παγκόσμιας ΠολιτικήςΕπιλογής7.5
IRSS622Ειδικά Θέματα Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση ΑνατολήΕπιλογής7.5
   60.0

Εξάμηνο: 3

DIS800Διπλωματική ΕργασίαΥποχρεωτικό30.0
   90.0
 
ΑΙΤΗΣΗ