Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ψηφιακής Οπτικο-ακουστικής Παραγωγής είναι ένα σύγχρονο και καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών, για φοιτητές που τους ενδιαφέρει η εξερεύνηση των χαρακτηριστικών της κινούμενης εικόνας για προσωπική, ακαδημαϊκή, ή επαγγελματική πρόοδο. Το Πρόγραμμα υπάγεται στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών με στόχο να εμβαθύνει τον τομέα των τεχνών του Πανεπιστημίου Νεάπολις. Αυτός είναι και ο λόγος που απευθύνεται σε μια νεοφανή κοινότητα ανεξάρτητων κινηματογραφιστών με διεπιστημονικά ενδιαφέροντα, ένα αμάλγαμα ακαδημαϊκής και καλλιτεχνικής έρευνας με κοινό χαρακτηριστικό τη ψηφιακή οπτικο-ακουστική παραγωγή. Προτείνει ένα ευέλικτο μοντέλο που συνδυάζει ακαδημαϊκή διδασκαλία αλλά και μαθητεία μέσω πρακτικής εφαρμογής, ώστε να προετοιμάσει τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές στο χώρο της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής, της σύγχρονης τέχνης και της εκπαίδευσης.
Για την επιτυχή προετοιμασία των αποφοίτων, με σκοπό να διεκδικήσουν πρωταρχικό ρόλο στον τομέα της παραγωγής οπτικο-ακουστικού περιεχομένου, το Πρόγραμμα σπουδών παρέχει σφαιρική κατανόηση μιας γκάμας πρακτικών ικανοτήτων σχετικών με τη ψηφιακή κινηματογραφική παραγωγή, και εφοδιάζει τους φοιτητές με γνώσεις σχετικές με την εφαρμογή επαγγελματικών τακτικών και επίκαιρων μοντέλων χρηματοδότησης, αλλά και σχεδίων διαχείρισης και διανομής μιας ψηφιακής παραγωγής. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα σύνθετο μοντέλο διδασκαλίας που συνδυάζει ακαδημαϊκές διαλέξεις, σεμινάρια, ερευνητικά εργαστήρια, πρακτική παραγωγή, κινηματογραφικές προβολές και παρουσιάσεις της δουλειάς των φοιτητών για κριτική. Κινηματογραφιστές και επαγγελματίες τόσο από τον Ευρωπαϊκό όσο και τον Διεθνή χώρο της παραγωγήςφιλοξενούνται συχνά στα πλαίσια του προγράμματος για δημιουργία και εγκαθίδρυση οργανικών δεσμών με τη βιομηχανία μελλοντικής εργοδότησης των αποφοίτων.
Αυτή η ευελιξία επιτρέπει και την προσαρμογή του προγράμματος ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του κάθε φοιτητή, με στόχο την καλλιέργεια εξειδικευμένων πρακτικών ικανοτήτων υπό την επίβλεψη έμπειρων ακαδημαϊκών αλλά και μαθητεία με επαγγελματίες κινηματογραφιστές. Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με ένα ουσιαστικό στοιχείο για το βιογραφικό κάθε φοιτητή: τη Διπλωματική Οπτικο-ακουστική Παραγωγή – ένα ντοκιμαντέρ ή μια ταινία μικρού μήκους, είτε ψηφιακή παραγωγή για τις ανάγκες καλλιτεχνικού έργου, είτε άλλης μορφής ψηφιακό περιεχόμενο, που αναδεικνύει το προσωπικό όραμα και εξυπηρετεί μελλοντικές ανάγκες των αποφοίτων.
Επαγγελματικές Προοπτικές
Η επιτυχής ολοκλήρωση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Ψηφιακή Οπτικο-ακουστική Παραγωγή δίνει το δικαίωμα σε κάθε απόφοιτο να συνεχίσει την περαιτέρω ακαδημαϊκή ή επαγγελματική του πορεία σε ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων. Παραγωγές στα πλαίσια των μαθημάτων -και ιδιαίτερα η Διπλωματική Οπτικο-ακουστική Παραγωγή- εμπλουτίζουν και ενδυναμώνουν τη δημιουργική διάσταση ενός βιογραφικού, ενώ θέτουν και τα θεμέλια για τη συνέχεια ερευνητικού έργου με σκοπό την απόκτηση Διδακτορικού τίτλου ή για σκοπούς επαγγελματικής ανέλιξης.
Απόφοιτοι μπορούν να διεκδικήσουν εργοδότηση στον επεκτεταμένο χώρο της δημιουργικής και πολιτισμικής βιομηχανίας: κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή, ψυχαγωγία και διαφήμιση, ελεύθεροι επαγγελματίες δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου, σύγχρονη τέχνη, υπολογιστές και επιστήμες πληροφορίας, εναλλακτικές πλατφόρμες ενημέρωσης και κατανάλωσης περιεχομένου, εκπαίδευση, δημιουργία ψηφιακού αρχείου, μεταξύ άλλων.
Τέλος, ο μεταπτυχιακός τίτλος MA in Digital Video Production αποτελεί ένα ευέλικτο και προαπαιτούμενο διεπιστημονικό προσόν για συνέχιση των σπουδών, με σκοπό την απόκτηση Διδακτορικού τίτλου σε ένα μεγάλο φάσμα ακαδημαϊκών ειδικοτήτων.