fbpx

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος διοργανώνουν εκδήλωση στην οποία θα λάβει χώρα η μεταξύ τους Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με κύριο σκοπό τη σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τις δράσεις του ΟΗΕ για την προστασία των προσφύγων. Στο πλαίσιο υλοποίησης του Μνημονίου προβλέπεται μία σειρά πρωτοβουλιών, όπως σεμινάρια προσφυγικού δικαίου, παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών σε πρόσφυγες, διεπαφή φοιτητών με πρόσφυγες των δομών φιλοξενίας και πολλά ακόμα), με στόχο την παραγωγή αποτελεσμάτων τόσο σε επιστημονικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όπου γυναίκες πρόσφυγες μαζί με εθελοντικές οργανώσεις στην Πάφο θα εκθέσουν είδη χειροτεχνίας και άλλα καλλιτεχνήματα.

Παράλληλα, θα εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφίας «Αναζητώντας Ασφάλεια» (Fleeing to Safety) του Sebastian Rich,  βραβευμένου φωτογράφου ο οποίος καθ’όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής έχει καλύψει τους μεγαλύτερους πολέμους και συγκρούσεις παγκοσμίως. Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2022 από την Ύπατη Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο και το Ίδρυμα Universitas. Περιλαμβάνει φωτογραφίες προσφύγων, αιτητών ασύλου, καθώς και άλλων βιαίως εκτοπισμένων στην Κύπρο και παγκοσμίως, όπως αποτυπώθηκαν μέσα από το φακό του Sebastian Rich. Οι προσωπικές ιστορίες και τα πορτρέτα που παρουσιάζονται στην έκθεση, αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αναζητά ασφάλεια – όποιος κι αν είναι, από όπου κι αν προέρχεται και όποτε αναγκάζεται να διαφύγει από πολέμους και διώξεις. Η ίδια έκθεση, σε επιμέλεια της Κατερίνας Χατζηστυλλή, θα φιλοξενηθεί στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφος από τις 8 Μαρτίου και για έναν μήνα.

Σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι Παντελής Σκλιάς, Πρύτανης Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, Katja Saha, Αντιπρόσωπος στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νίκος Περιστιάνης, Κοινωνιολόγος, Πρόεδρος Ιδρύματος Universitas, Sebastian Rich, Φωτογράφος της Έκθεσης και Mary Chokowski, Συντονίστρια του Learning Refugee, εθελοντικής οργάνωσης στην Πάφο.

Τις εκδηλώσεις θα τιμήσουν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των συμβαλλομένων και τοπικοί φορείς της κοινωνίας της Πάφου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *